St Wilfrid’s Church

A unique experience is being presented to Staffordshire residents and holidaymakers in the wonderful village of Cotton. St Wilfrid’s Church has been renovated to accommodate an office space and multiple holiday lets for those searching for business and leisure spaces.

The church has been redesigned to create a collection of fashionable living areas within the building, featuring multiple bedrooms with ensuite bathrooms, plus kitchen, dining and living areas to provide a comfortable space for visiting occupants.

Located in a rural pocket of Staffordshire, St Wilfrid’s Church is the ideal setting for an office area, supplying a designated space for work whilst having the fresh country air on the doorstep. Holiday makers are able to enjoy the location with Alton Towers being just a short commute away, whilst Cotton Dell Nature Reserve is close by for a walk on the wild side.

Discover the perfect location in Cotton, whether you require a secluded spot for your business needs or a nice retreat for a countryside break.

St Wilfrid’s is an important church historically as it was designed by A.W.N. Pugin, the designer of the Palace of Westminster. Pugin was commissioned by the Earl of Shrewsbury, a Catholic Revivalist, to build a church, in 1848, for a group of brothers who had left the Anglican church to become Catholics. The brothers decided that their role lay in the cities so the church became empty until it was adopted as the chapel for the newly established Cotton College, a training centre for Catholic priests, also funded by the Earl of Shrewsbury. It also served as the parish church and when Cotton College closed down in 1987 it continued as a parish church until a serious outbreak of dry rot caused the closure of the church. At 8.30am on Sunday, 24 October 2010, the last Mass was celebrated.

The Amos Group purchased this important church with a view to giving it a further lease of life as a place for people to spend some leisure time in. The building will be sympathetically renovated retaining the external appearance exactly as Pugin designed it, so that future generations may enjoy and appreciate the architectural finesse of this fine building for many years.